top of page
Σκοπός

 

Η Piano Magic AMKE (Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία) παρουσιάζει:
Την 13η Διεθνή Θερινή Ακαδημία & Φεστιβάλ Πιάνου 'Αναστάσιος Λεϊμονής' - Πόρος 2024, που προσφέρεται σε σπουδαστές πιάνου όλων των ηλικιών και εθνικοτήτων.

Θα πραγματοποιηθεί στον Πόρο και οργανώνεται ειδικά για να δώσει την ευκαιρία σε ταλαντούχους νέους πιανίστες, σπουδαστές της Ακαδημίας, να δείξουν το ταλέντο τους, να διευρύνουν την γνώση τους και να μοιραστούν με το κοινό την τέχνη τους.

 

Η Ακαδημία και το Φεστιβάλ έχουν την πρόθεση να διευρύνουν τους ορίζοντες των νέων πιανιστών, να επεκτείνουν την εμπειρία τους παίρνοντας μαθήματα από διάσημους καθηγητές και να μοιραστούν την ομορφιά της Μουσικής, πάνω σ΄ αυτό το μαγευτικό νησί της Μεσογείου.

Agathe-Leimoni.jpg
Αγάθη Λεϊμονή
Χαιρετισμός της Αγάθης Λεϊμονή, ιδρύτριας και καλλιτεχνικής διευθύντριας της 13ης Διεθνούς Θερινής Ακαδημίας & Φεστιβάλ Πιάνου 'Αναστάσιος Λεϊμονής'– Πόρος 2024
 

Δεν υπάρχει ομορφότερο πράγμα από το να επικοινωνούν οι άνθρωποι από άκρη σε άκρη του πλανήτη με μια γλώσσα παγκόσμια, τη γλώσσα της Μουσικής.

Η μουσική είναι η τέχνη που διαμορφώνει χαρακτήρες με ιδανικά, πλάθει συνειδήσεις, καταρρίπτει σύνορα και ρατσιστικές αντιλήψεις και επιτρέπει στους ανθρώπους να επικοινωνούν χωρίς τα φράγματα της γλώσσας, της εθνικότητας, της κουλτούρας και της θρησκείας.

Καλωσορίζω όλους τους μαθητές στον φιλόξενο Πόρο που αποτελεί τόπο συνάντησης όπου θα μοιραστούμε την μαγεία της τέχνης. Η λέξη μουσική είναι καθαρά ελληνική και προέρχεται από τη λέξη μούσα. Με τη λέξη μουσική οι αρχαίοι Έλληνες νοούσαν κάθε πνευματική δραστηριότητα του ανθρώπου που τελούσε πάντα υπό την προστασία των Μουσών. Με τη σημερινή της έννοια η μουσική συναντάται σε κείμενα αρχαίων Ελλήνων του 5ου αιώνα π.Χ. Ενδεικτική της σημαντικότητας που είχε η μουσική για τους Έλληνες αποτελεί η αναφορά που κάνει ο Αιλιανός Πλατωνικός Φιλόσοφος στην »Ποικίλη Ιστορία» του (Ζ΄6) για τους Μυτιληναίους. Σε όσους επαναστατούσαν η τιμωρία ήταν να μη μαθαίνουν τα παιδιά τους μουσική γιατί πίστευαν ότι «πασών κολάσεων ηγησάμενοι βαρυτάτην είναι εν αμουσία διαβιώναι» δηλαδή, απ” όλες τις τιμωρίες η βαρύτερη είναι να ζει κανείς χωρίς μουσική. Ο Πλάτωνας στην » Πολιτεία» του (Β΄στ. 376e) λέει: «έστιν δε που η μεν επί σώματι γυμναστική, η δ'επί ψυχή μουσική» δηλαδή για το σώμα είναι η γυμναστική και για την ψυχή η μουσική.

Σε όλους εσάς που θα συμμετάσχετε, εύχομαι να ζήσετε μια μοναδική μουσική εμπειρία. Φέτος και πάλι η Ακαδημία θα δώσει την μοναδική ευκαιρία στους σπουδαστές της να συμπράξουν και με Ορχήστρα, κάτι που ονειρεύεται κάθε νέος σολίστας.
Χαίρομαι που ένα τέτοιο καλλιτεχνικό γεγονός παγκόσμιας εμβέλειας καθιερώθηκε ως  θεσμός στο μαγευτικό νησί του Πόρου.

Δημητριάδης Ιωάννης
Χαιρετισμός από τον Δήμαρχο του Πόρου 

 

Διακεκριμένοι φιλοξενούμενοί μας,

Αγαπητοί φίλοι της μουσικής και του Πόρου,

 

Το νησί του Πόρου έχει για ένατη συνεχόμενη χρονιά τη χαρά και την τιμή να φιλοξενεί την 13η Διεθνή Ακαδημία Πιάνου και το 13o Διεθνές Φεστιβάλ Πιάνου – Πόρος 2024. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό διεθνές μουσικό γεγονός που έχει συνδεθεί επί σειρά ετών με το πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου Πόρου, το οποίο και φέτος η Δημοτική Αρχή στηρίζει ένθερμα και με κάθε τρόπο.

 

Η φυσική ομορφιά του νησιού και η πλούσια πολιτιστική κληρονομιά του συγκροτούν ένα μαγευτικό περιβάλλον τόσο για τους καλλιτέχνες που θα παρακολουθήσουν τις εργασίες της Ακαδημίας όσο και για τους θεατές των παραστάσεων. Όσοι αγκαλιάσουν το γεγονός θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν νέους και ταλαντούχους σπουδαστές από όλο τον κόσμο από τις 20 ως τις 30 Αυγούστου, με εξαιρετικές παραστάσεις όπως την βραδιά με την Ορχήστρα και υποψηφίους της Ακαδημίας σε 1,2 και 3 πιάνα στις 26 Αυγούστου και το καθιερωμένο ρεσιτάλ στον αρχαιολογικό χώρο όπου βρίσκεται το Ιερό του Ποσειδώνα στις 25 Αυγούστου.

 

Εύχομαι ολόψυχα οι εκπαιδευτές, οι σπουδαστές, οι επισκέπτες και οι θεατές να απολαύσουν το Φεστιβάλ και να βιώσουν το μοναδικό μίγμα συναισθημάτων που ο ήχος του πιάνου και το φυσικό τοπίο θα συνθέσουν για τις μέρες αυτές.

Μπροσούρα

bottom of page